Invitation Уреди

As an Administrator, you are allowed into #wikimedia-admin, the cross-wiki coordination channel for Wikimedia administrators. Any member of the channel can invite you in temporarily, but you need an invite exemption from a channel operator to get in whenever you want. Please come to #wikimedia and ask for an invite.

Any admin from any project is welcome and it is a good place for cross-wiki coordination of vandal and spam fighting. It is also useful for new admins to contact more experienced admins in real-time to get help with the more complicated admin tasks such as history merges/splits and importing via Special:Import.

Please remember to translate the interface at betawiki: only and to upload images preferably at commons:

Thank you

Best regards, --Thogo 11:36, 6 мај 2009 (UTC)

Главна страница Уреди

Здраво. Катастрофа ни е главната страница на овој проект. Мора да ја средиме во најбрз можен рок. Овој проект можеби е најмалку фреквентен, но сепак добро е да биде што е можно подобро среден. Поздрав.--Kiril Simeonovski 17:24, 14 мај 2009 (UTC)

Технички страници Уреди

Започнав со средување на потребните страници кои мора да ги има секој Википроект. Мислам дека најдобро би било да наликуваат на оние на Википедија, бидејќи како основен проект, слободната енциклопедија им е најдобро позната на сите. Позз.--Kiril Simeonovski 18:02, 14 мај 2009 (UTC)

Јас средив некои основни, како порталот на заедницата, страниците за поставување на прашање, страниците на администрацијата итн. Сега планирам ова и на другите проекти да го направам. Интересно е бидејќи сме на почеток и треба многу работи да се направат за овие запоставени проекти, но сепак Википедиај е нешто посебно. Позз.--Kiril Simeonovski 22:22, 14 мај 2009 (UTC)
Ова може да биде само како дополнителен проект, евентуално доколку налетаме на слободни текстови. Инаку мислам дека не треба да го губиме ентуузијазмот на Википедија, за сметка на овој проект, бидејќи луѓето не знаат што е Википедија, а не па Викиизвор. Инаку добро би било, кога на сите проекти (и на Викикниги и Викиречник) био ги средиле барем основните статии и би добиле администратори и бирократи (може и ние од Википедија). Инаку за развојот, може малце да почекаме, прво да се зголеми активмоста на Википедија. Позз.--Kiril Simeonovski 12:52, 15 мај 2009 (UTC)

Any explanation about the violation of the copyright law Уреди

Hi, the rights of all the works of Nikola Vaptzarov are reserved until year 2013, so please do not violate the copyright law of Republic of Bulgaria and the respective copyright holders. Since you're the only administrator here, if you do not remove those copyrighted works from the Macedonian Wikisource, I'll be forced to report your violations on a higher instance. Regards. --StanProg 18:49, 11 јуни 2009 (UTC)

See the template. The songs are published in Macedonia too and the template is correct. In Macedonia they are free, for BG I do not know.--MacedonianBoy 18:51, 11 јуни 2009 (UTC)
The works are originally published in Republic of Bulgaria, so they fall under the copyright law of the Republic of Bulgaria, and according to the law their copyright is reserved until 2013. Any translations in other countries, on other languages do not matter, since the original is with reserved rights. Please remove the copyrighted material from Wikisource. --StanProg 18:56, 11 јуни 2009 (UTC)
The works are published in Macedonia too + on Macedonian (since this is Wikisource on Macedonian) and they are under the Macedonian laws. If the texts were written in BG than the violation is done.--MacedonianBoy 19:03, 11 јуни 2009 (UTC)
Бугарија имала авторски права, ахаахахахахахах. Во Пиратерската земја зарем нешто функционира. Ако е така јас еве тука на трупче го ставам и го сечам. Ако е точно, до сега 99% од чалгарките и пајнери и пички мајчини требаше да скиснат по затвори. Општо гледано зарем има нешто авторско во таа земја каде за евроизборите ги купуваа луѓето со 15 € и печено коковче. Мизерија. Од толку крадење на песни од Македонија, Србија и Грција како никој досега ништо не одговараше. Затоа аман Стан, ќути не се брукај--Raso mk 19:04, 11 јуни 2009 (UTC)

LAW on copyright and neighboring rights of Republic of Bulgaria Уреди

 • TITLE VI: Duration of the copyright
  • General rule
  • Article. 27. (1) (last changed in "State newspaper" issue 28 from 2000) Copyright is protected, while the author is alive and seventy years after his death.
 • TITLE III: Copyright holders
  • Copyright on translations and adaptations
  • Art. 9. Copyright holder of the translations and adaptations is the person who made them, without prejudice to the rights of the author's original work. This does not deprive others of the right to independently make their own translation or adaptations of that product.

If after this quotation from „LAW on copyright and neighboring rights“ the copyrighted material is note removed. I'll report that violation on a higher instance without further notice. Regards! --StanProg 19:10, 11 јуни 2009 (UTC)

Merhaba. Look at me I am shaking out of you threats. If there were no articles on MK Wiki, the articles would not be redirected since I found an appropriate template but I do not tend to argue with medieval nationalists. Cheers--MacedonianBoy 19:17, 11 јуни 2009 (UTC)


ДЕЛ 5. ТРАЕЊЕ НА АВТОРСКОТО ПРАВО Траење на авторското право Член 55 (1) Авторското право трае за време на авторовиот живот и 70 години по неговата смрт, доколку со овој закон не е поинаку определено.

and in Engligh:

 • TITLE V: Duration of the copyright
  • Article. 55. Copyright is protected, while the author is alive and seventy years after his death, if other duration is not defined in this law.

So, dear Administrator MacedionianBoy

 • 1. You lie
 • 2. You're violating the copyright law of both the Republic of Bulgaria and Republic of Macedonia and the holders of the copyright.

--StanProg 19:26, 11 јуни 2009 (UTC)


4. Користење дела заради илустрирање во образовни или научни истражувања до степен оправдан со некомерцијалната цел што треба да се постигне, под услов да се наведе името на kjnkjkи изворот, освен доколку тоа е невозможно;

17. Јавно соопштување и ставање на располагање на јавноста на авторско дело заради истражување или лично усовршување на определени места во јавни научни, културни, образовни и слични установи, доколку делото не може да се купи, или за негово користење не е потребна дозвола, а е дел од колекциите/фондот на установите--Raso mk 19:28, 11 јуни 2009 (UTC)

Рашо окапи го, си става што ќе му текне. Некои луѓе немаат социјален живот па мора да се расправаат на Википедија.--MacedonianBoy 19:32, 11 јуни 2009 (UTC)
Абе кисни и ти 24 часа не нет, па и владата можеби ке почне да те плаќа. Ова се повеќе ми личи на некоја тајна служба.--Raso mk 19:34, 11 јуни 2009 (UTC)

Почетен курс Уреди

Здраво. Поправив неколку грешки во почетниот курс, а по истиот терк го уредив и на Викикниги, а планирам истото да го направам и на другите Викимедија проекти. Сега ни преостанува уште да го исчистиме проектот од некои глупости и неслободни текстови.--Kiril Simeonovski 13:07, 10 август 2009 (UTC)

Горе долу овој проект е среден. Може има некои статии, но сепак е во многу подобра состојба од претходно. Поз--MacedonianBoy 21:07, 10 август 2009 (UTC)

Македонски народни песни Уреди

Здраво. Започнав да ги пренасочувам насловите на овие песни, со цел да се подобри навигацијата кон главната статија. Мислам дека е добро да се средат. Кога ќе имам време ќе направам и шаблон со податоци за секоја песна за горниот дел од статиите. Позз.--Kiril Simeonovski 22:39, 24 мај 2010 (UTC)

Ако најдам, сигурно ќе ги додадам тука. Инаку имам илјадници потенцијални страници за Викикниги, па може и таму нешто да уредувам. Позз.--Kiril Simeonovski 10:24, 25 мај 2010 (UTC)

Слободни дигитализирани содржини Уреди

Здраво. До слободни дигитализирани содржини, коишто лесно може да ги внесеме овде може да дојдеме доколку ја продолжиме соработката со министерството за информатичко општество. Ни велеа дека ни обезбедиле база на податоци за лекови, создадена од Алкалоид. Според тоа, мислам дека би можеле да се потрудиме од ваквите институции да побараме да ни помогнат околу ваквите содржини. Јасно е дека дигитилаизирани содржини од македонското литературно творештво има премалку, а уште помалку од странската литература, но сепак мислам дека има премнотгу содржини до кои немаме пристап. Би можеле да покренеме иницијатива во Викимедја Македонија и да се потрудиме да најдеме што е можно повеќе содржини. Сепак, приоритет има Википедија! Поздрав.--Kiril Simeonovski 13:17, 25 мај 2010 (UTC)

Зборник на Миладиновци Уреди

Јас сега започнав со префрлување на песните од збирката „Слеј се со тишината“ од Ацо Шопов. Позз.--Kiril Simeonovski 18:18, 25 мај 2010 (UTC)

Па веќе кога некој се нафаќа да ги дигитализира и во PDF да ја остава збирката на Интернет, тогаш сигурно се со слободна лиценца. Позз.--Kiril Simeonovski 18:55, 25 мај 2010 (UTC)

Уредував колку што можев од Зборникот, па друг пат кога ќе можам, повторно ќе помогнам. Позз.--Kiril Simeonovski 00:26, 26 мај 2010 (UTC)

Барање на слободни содржини Уреди

Здраво Никола. Со оглед на леснотијата на внесувањето на содржините на овој проект и можноста истото да се направи со бот, мислам дека за развој на проектот добро е да се сконцетрираме на наоѓање на слободни содржини. Внесувањето со кориснички уредувања одзема премногу време и претставува напорна работа. Мислам дека Brest-bot може да се активира и на овој проект и да го доврши Зборникот на Миладиновци, а доколку најдеме други содржини и нив лесно да ги внесе. Позз.--Kiril Simeonovski 14:49, 12 август 2010 (CEST)Одговори[одговори]

Инкубатор Уреди

Здраво Никола. Јас разговарав со Brest околу автоматското внесување на содржини овде и тој ме замоли ако е можно да се создаде проект за истото во чиишто рамки ќе биде вклучено и автоматското внесување на содржини. Јас размислував и мислам дека е добро создавање на инкубатор, каде што ќе бидат додавани врски до сите слободни содржини кои подоцна треба да бидат внесени со ботот. Поздрав.--Kiril Simeonovski 23:57, 22 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Јас барав нешто, но навистина е тешко да се најде од проста причина што нема слободни содржини на македонски јазик достапни во дигитален облик. Имам најдено некои книги, кои евентуално доколку се скенираат би можеле да бидат обработени. Позз.--Kiril Simeonovski 02:22, 23 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Напредак/Квалитет текста Уреди

Поздрав, не знам да ли ће Новак (и ти) скоро навраћати на изворник на српском језику, па рекох да ти овде одговорим на техничко питање око дугмића за напредак текста. Код нас на ср.изворнику то смо решили додавањем функције (function addQuality) у МедијаВики:Common.js која их додаје. Видим да си и код вас на мк.изворнику додао сличну функцију, да ли ок функционише? --Wlodzimierz 22:21, 17 февруари 2011 (CET)(са ср.изворника)Одговори[одговори]

Па да, ништа више сем малих коцкица изнад наслова и описа квалитета чланка када се пређе мишем преко коцкица и нема, у суштини. На великим изворницима, додуше, ове коцкице означавају завршеност и напредак текста, да ли је потребно да се провери ОЦРован документ, да ли има грешака у куцању и слично. Једном када се достигне напредак од 100% сва следећа уређивања су промена категорије, додавање слике и друге ситне измене. Мој налог је универзалног имена (СУЛ:Wlodzimierz) на свим википедијама :) свако добро! --Wlodzimierz 23:29, 17 февруари 2011 (CET)Одговори[одговори]
На изворнику на енглеском језику постоји (између осталих) следећи образец на поведение врз уредување: 1. скенираш књигу у .djvu формату; 2. аутоматски је ОЦР-ујеш у текст; 3. поставиш паралелно на страницу текст са стране и слику те стране; 4. неко прегледа (proofread) да ли је програм добро прочитао текст са слике, исправи грешке и ето готовог текста. --Wlodzimierz 00:15, 18 февруари 2011 (CET)Одговори[одговори]
Срећан рад! --Wlodzimierz 00:32, 18 февруари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Библија Уреди

Здраво Никола. Случајно барав и ги најдов сите текстови од библијата на македонски јазик. Забележав и дека веќе е запонато уредување на истите, но секако дека може да се подобрат веќе создадените статии и да се уредат останатите. Би можеле наместо сите глави од секоја книга да идат во една статија, заради поголема прегледност да создадеме по една статија за секоја глава. Поздрав.--Kiril Simeonovski 15:55, 27 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Ги има во левата лента сите текстови од Стариот и Новиот завет. Е сега, постои алтернативна можност, а тоа е да побараме од Brest со бот да ги внесе. Искрено не знам колку време ќе му треба, но станува збор за околу 2.000 статии. Исто така, го најдов и Куранот на македонски во електронска форма. Поздрав.--Kiril Simeonovski 16:44, 27 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]
И уште една работа. Гледам дека на Википедија моментно има досега најголема активност и се надевам дека ќе продолжи да биде сè подобро и подобро. Гледам дека по подолго време масовно се уредуваат статии, ама со усул! Мислам дека е добро доколку се продолжи и наскоро достигнеме 50.000 статии. Позз.--Kiril Simeonovski 16:47, 27 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво Кирил и Никола. Забележав дека ја преуредувате Библијата и го заменувате вики преводот со преводот на Др. Константинов (македонски јазик). Тука може да се појави проблем. Преводот на Др. Константинов си има Copyright. Тој е објавен во 1997 година. Од друга страна, вики преводот е слободен за користење. Освен тоа форматот на вики преводот е далеку подобар од тој што го правите сега: има поднаслови, фусноти... Дали ќе може да се договориме да не ги заменувате книгите што веќе се направени (и да ги вратите назад Јов, Рут и другите што ги заменивте). --GStojanov (разговор) 17:48, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]

Библијата е слободно дело, старо над 2000 години (самата страна наведува: Бесплатно добивте, бесплатно давајте и нема ознаки за авторски права). Рут не е сменет, а Јов и другите ги делам на глави. Може да ги вратам твоите уредувања, но пак поделени во глави. Додатно на тоа, го користам преведот од 1999 година. Освен ако сте преведувале од англиски Викиизвор на македонски Викиизвор, и вие сте користеле Библија со авторски права за првод (како што велите). Поздрав--Никола Стоіаноски 19:34, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]
Мислам дека ќе биде подобро да ги разграничиме двата преводи: Овој што го внесуваш сега нека биде: Библија - 1999, а оној што го внесов јас (и уште работам на него) нека биде - Библија - вики превод. --GStojanov (разговор) 19:46, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]
Па не е тоа добра идеја, тоа е двојна работа. Може да се договориме вака. Јас да ги создавам статиите за секоја глава (му го фатив редот веќе), а ти форматирај ги истите според твојот принцип. Статиите кои веќе ги имаш направено ќе ги поделам на глави. Може вака или да се договараме за друга опција.--Никола Стоіаноски 19:49, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]
Рут и Јов се вратени, а Јов ќе го поделам како што го поделив и Рут. Поз--Никола Стоіаноски 20:00, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]
Никола, ова се два различни преводи на Библијата, едниот е буквален а другиот е со динамичка еквиваленција, подобро е да не ги мешаме. И на други јазици има по повеќе преводи. Еве на пример на англиски има единаесет преводи: [[1]]. --GStojanov (разговор) 20:01, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]
Епа добро, прави го твојот превод посебно но користи го шаблонот и изгледот како што е сега (цел текст да е во рамките на зеленото поле). Ако твојот превот е буквален, секоја статија мора да има во заграда дообјаснување, на пример: Јов (буквален превод). Сите статии кои беа создадени од твоја страна ќе ги има со ново име во заграда за да ги имаш и форматираш. Исто така ако можеш подели ги на глави, една глава една статија. --Никола Стоіаноски 20:07, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]
Важи. Преводот што го работам не буквален, туку е обичен, нормален превод. Предлагам да го викаме Библија - вики превод. Додека преводот од 1999 е буквален. Тој е работен во шеесеттите и седумдесеттите години од Д-р. Константинов. --GStojanov (разговор) 20:12, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]
Тогаш вака:
 1. користи го стилот на форматирање како и јас, види Јов/ 10 глава,
 2. именувај ги статиите како на пример Јов (слободен превод),
 3. секоја глава треба да има посебна статија (треба да ги поделиш и тие веќе што ги имаш објавено на Викиизвор),
 4. ставај шаблон {{Сзр}} на страните за разговор.

Поздрав и пријатна работа.--Никола Стоіаноски 20:15, 29 февруари 2012 (CET)Одговори[одговори]

Бришење Уреди

Да, да, слободно избриши ги... --FlavrSavr 22:21, 28 август 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво. Создадов со ботот две тест статии со содржини од Библијата, кои мислам дека треба да ги избришеш, бидејќи има уште доста работа околу средувањето на изгледот на статиите. Позз.--Kiril Simeonovski 01:01, 10 септември 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Готово, поз--Никола Стоіаноски 01:14, 10 септември 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Раздвојување на преводите Уреди

Никола, еве ја уредив Рут: [[2]]. Кажи ми дали е во ред, па така ќе ги уредам сите книги. Не е добро да го именуваме преводот слободен. Слободен значи толковен, а овој превод не е толковен. Подобро е да го именуваме „вики превод“. Така е и во англиската викиизвор. Погледни како ја уредив статијата Библија[[3]].

Одобрување на знаменце за Kiril-bot Уреди

Здраво Никола. Кога го пуштив ботот утрово, ми се појави предупредување дека промените ќе се направат, но и дека ботот нема добиено знаменце како одобрение за работа. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:07, 10 март 2012 (CET)Одговори[одговори]

Како што можам да забележам на Мета, Thogo веќе една година не е стјуард. Најверојатно ќе треба да му се обратиме на некој друг стјуард. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:14, 10 март 2012 (CET)Одговори[одговори]

MediaWiki Уреди

Hi, I'd like to ask you a question. Before we start, what language do you want to communicate in? English or Serbian? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 09:32, 9 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]

I understand both, I write English professionally, and my Serbian is, let say, good. You choose :)--Никола Стоіаноски 11:18, 9 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
Dunno, let's take English. I've been looking through some MediaWikia pages here and noticed a page I never seen before - МедијаВики:Wikisource. So I tried to figure out its role by searching the corresponding page on other wikisources but such page didn't exist. What is its purpose, if I may ask? Does it have something to do with browser tabs, by any chance? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 11:59, 9 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
I created that like a test - I wanted to change the Enlglish name of the project (which pops up by default) into Macedonian. On the tabs of the browser the English name appears, but I think that translation needs to be done on mediawiki. At the moment the page you pointed out is useless :) --Никола Стоіаноски 12:08, 9 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
I didn't expect you to be facing the same problem as me. That is also the case at sr.wikisource. I tried to fix it with 'MediaWiki:Sitename', which is the solution for wikia projects, but withouth luck. Lastly, I was told to report it to the Bugzilla. Did you take any other measures regarding that? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 12:25, 9 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
So far no. I planned to report it on Bugzilla or ask some steward on Meta. It should be minor change and I hope it will be solves quickly. It cannot be done locally. If you succeed before me, let me know. Best--Никола Стоіаноски 12:39, 9 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
Hi. You were right, it is a minor change. You need to ask for adding 'mkwikisource' => 'Викиизвор' into this file. [4] The bug description summary would be 'Set wgSitename on mkwikisource'. It doesn't take long, I waited only two days. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 22:42, 10 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
Hello. Thanks for the info. I'll do it. Can you tell me where you posted the question? Pozdrav--Никола Стоіаноски 13:37, 11 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
On Bugzilla. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 22:44, 11 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
Hi. I could not find where to post the reports. I have been requesting on Bugzilla (for patrolling on Wikipedia), but unfortunately, I cannot remember how the process goes. Can you give me a link of your report or the directory of such kind of reports? Best--Никола Стоіаноски 18:55, 12 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
They seem to have changed the layout of their site. Here you can enter a new bug [5] but you need to log in with your email address which you used before. However, when I try to sign in, the software won't accept my email although I have an account. Actually, it claims I don't have an account at all. If you face the same problem, I'd suggest you make a new account. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 22:28, 12 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
Thanks, I'll take a look at it tomorrow. Best--Никола Стоіаноски 00:48, 14 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]

Број на статии Уреди

Здраво Никола. Ме интересира како бројката од над 2.000 статии се намали на околу 1.800, кога во дневникот на избришани статии не можам да забележам дека нешто воопшто се бришело. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:53, 15 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]

И јас се чудев тоа пред ден-два. Ова се случува по втор пат. Единствено што пронајдов е дека имаме статии (најмногу македонски народни песни) кои немаат ниту една врска и ако се викифицира барам еден постоечки збор во песната тогаш бројката се зголемува. Може, претпоставувам, дека до скоро се сметале за статии тие песни кои немале ниту една врска, а сега не. Друго не знам што се случува. Како што кажав ова е втор пат да се намали бројот.--Никола Стоіаноски 11:57, 15 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]
Ова е сериозен проблем и мора да се реши што поскоро. Тоа што го зборуваш е проблем со сметачот и добро би било прашањето да се изнесе на Мета, каде што се надевам дека би можеле да добиеме одговор. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:53, 15 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]

Transcription Уреди

Здраво Никола,

Бидејќи ти имаш поголемо искуство на Викизвор, ме интересира имаме ли тука на македонскиот викиизвор, нешто слично како http://en.wikisource.org/wiki/Index:Memoirs_of_Sir_Isaac_Newton%27s_life.djvu ова на англискиот викиизвор?

Што треба да се направи за да го имаме тоа? --Brest (разговор) 16:23, 6 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]

П.С. Пиши ми на мејл, или на мк.википедија, бидејќи не ја посетуваам оваа вики така често.--Brest (разговор) 16:27, 6 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]

Администраторство Уреди

Пробувам да средам доста работи и да се заложам во проектов, но потребно ми е администраторство, и тоа по кратка постапка. Сите релевантни работи се заклучени за мене. Може ли тоа да ми се додели? --Б. Јанкулоски (разговор) 10:16, 7 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]

Vo vrska so Aco Sopov na Vikiizvor Уреди

Dobar den, si dozvoluvam, kako kerka na Aco Sopov, da Vi se zablagodaram sto se otvorile stranica za nego na Vikiizvor, no istovremeno da napravam i edna, dve zabeleski. Na stranicata so bibliografijata stoi: "Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години." Aco Sopov e pocinat vo 1982 godina, sto znaci pred 32 godini. Negovite dela ne se vo javna sopstvenost. Istoto vazi i za Slavko Janevski i Blaze Koneski. Verojatno i kaj drugi avtori ja imate staveno taa napomena, pa bi Ve molela da ja izvadite. Poradi toa sto nivnoto tvorestvo ne e vo javna sopstvenost se prasuvam dali moze celi zbirki poezija da se stavaat vo Vikiizvor, kako sto e slucajot so "Od borbata" na Blaze i "Nebidnina" na tatko mi (so isklucok na nekolku pesni). Licno mislam deka poezijata treba da bide kolku sto e mozno podostapna do publikata i licno rabotam na eden vebsajt vo koj ima 10 pesni od tatko mi na povece jazici. No mislam deka bez soglasnost za avtorskite prava, ne moze na internet da se stavaat celi knigi. Verojatno imate iskustvo so wikicommons. Jas imam, i znam deka site fotografii od tatko mi sto gi staviv ednostavno mi gi izbrisaa - ne vredea nikakvi objasnuvanja. Mislam deka koi i da se nasite licni ubeduvanja, treba da gi pocituvame svetskite standardi. Bi Vi bila blagodarna ako prifatite da porazgovarame na ovaa tema. Srdecno, Jasmina Sopova

Здраво. Може да ме најдете на Фејсбук и таму ќе поправиме муабет за ова, или преку мојот мејл. Кој начин ви е подобар? Лесно се средува работава, само да седоговориме како. Поздрав--Никола Стоіаноски 00:50, 19 март 2014 (CET)Одговори[одговори]
I mene mi e drago sto stapiv vo kontakt so negov ocigledno golem citatel i pocituvac. Na FB najdov 8 Nikoja Stojanovski i samo eden MacedonianBoy - no toj se vika Vane :)
Nikola Nick Stojanoski :)--Никола Стоіаноски 01:10, 19 март 2014 (CET)Одговори[одговори]

Вашиот администраториски / бирократски / администраторско-бирократски статус на mkwikiquotes Уреди

Здраво. Во 2013 г. со консензус од глобалната заедница беше усвоено правило за одземање на „напредните права“ (администраторски, бирократски и тн). Согласно ова правило, надзорниците сега ја проверуваат активноста на сите Викимедиини викија без свое правило за неактивност.

Утврдивме дека Вие го задоволувате критериумот за неактивност (немате уредувања или дејства во дневникот повеќе од 2 години) на горенаведеното вики. Бидејќи викито нема сопствени правила за неактивност, за Вас ќе важи глобалното правило.

Ако сакате да си ги задржите правата, ќе треба да ѝ соопштите на заедницата на викито дека надзорниците ви го испратиле ова соопштение во врска со Вашата неактивност. Доколку заедницата го продискутира ова и реши да ви дозволи да ги задржите правата, тогаш пишете на Надзорничката чешма и наведете врска до дискусијата на тамошната заедница, каде членовите ја изразуваат решеноста да ги задржите правата.

Доколку се откажувате од Вашите права, тогаш одговорете ни тука или побарајте одземање на правата на Мета.

Доколку не дадете никаков одговор цел месец, надзорниците ќе пристапат кон одземање на вашите администраторски и/или бирократски права. Во нејасни или недоречени слуичаи, стујардите ќе ги разгледаат одговорите и ќе го упатат Вашиот случај на месната заедница за да го продискутира. Доколку имате некакви прашања, обратете се кај надзорниците. Linedwell (разговор) 07:48, 16 март 2017 (CET)Одговори[одговори]

Зборник_на_Миладиновци Уреди

Здраво Никола. Одлична работа си направил со зборникот на Миладиновци. Мислам дека ќе биде добро да ги ставиме и новиот и стариот правопис едно до друго како на пример за првата песна:

https://mk.wikisource.org/wiki/%D0%97%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8/_%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2_%D0%B8_%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0

Јас ќе направам и кратка страница за фонетска транслитерација. Ако немаш против, јас ќе продолжам и ќе ги обработам сите песни вака. GStojanov (разговор) 22:14, 31 мај 2019 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво. Благодарам. Не ми е целта само тој. Имам план и за друг. Патем иста идеја имаме. Секако дека може да почнеш. Паралелно ќе работиме, ќе ти помагам. А може и посебни страници за стариот правопис (како сакаш). А ако сакаш може и на други проекти на Викиизвор. Баш ми е ќејф :). Поздрав--Никола Стоіаноски 22:21, 31 мај 2019 (CEST)Одговори[одговори]
Направив страница за правописот [[6]] со фонетски знаци. Може да работиме и на други проекти. Поздрав. GStojanov (разговор) 17:52, 3 јуни 2019 (CEST)Одговори[одговори]

МедијаВики:Proofreadpage index template Уреди

Could you, please, add a newline between <includeonly> and {| in the first line of this template? This should fix the problem with displaying index pages. Ankry (разговор) 12:57, 18 октомври 2021 (CEST)Одговори[одговори]

Done. Thanks for the help. Regards, --Никола Стоіаноски 12:59, 18 октомври 2021 (CEST)Одговори[одговори]

How we will see unregistered users Уреди

Hi!

You get this message because you are an admin on a Wikimedia wiki.

When someone edits a Wikimedia wiki without being logged in today, we show their IP address. As you may already know, we will not be able to do this in the future. This is a decision by the Wikimedia Foundation Legal department, because norms and regulations for privacy online have changed.

Instead of the IP we will show a masked identity. You as an admin will still be able to access the IP. There will also be a new user right for those who need to see the full IPs of unregistered users to fight vandalism, harassment and spam without being admins. Patrollers will also see part of the IP even without this user right. We are also working on better tools to help.

If you have not seen it before, you can read more on Meta. If you want to make sure you don’t miss technical changes on the Wikimedia wikis, you can subscribe to the weekly technical newsletter.

We have two suggested ways this identity could work. We would appreciate your feedback on which way you think would work best for you and your wiki, now and in the future. You can let us know on the talk page. You can write in your language. The suggestions were posted in October and we will decide after 17 January.

Thank you. /Johan (WMF)

19:18, 4 јануари 2022 (CET)

"За македонските работи" Уреди

Здраво!

Забележав дека недостасуваат првите неколку страници од овој PDF:

file:За македонските работи- Крсте Петков Мисирков.pdf

Се чини дека можеби сте го подигнале PDF-от? Сепак, јас сум збунет, бидејќи транскрипцијата на книгата не зависи од препишаните страници. Дали тоа значи дека книгата е целосно препишана и потврдена?

Благодарам, Kwamikagami (разговор) 02:24, 1 август 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Macedonian Cyrillic Уреди

Hello! Is the Macedonian preference for a Bulgarian, Serbian or Russian style of Cyrillic? I'm typesetting some samples of each language, and don't know which font would be best for Macedonian. (I'm using Sibila, Arno Pro and Gentium for the other three.) Please ping if you answer. Thanks, Kwamikagami (разговор) 08:58, 4 август 2022 (CEST)Одговори[одговори]