Списание „Вардар“ (современ правопис)

Списание „Вардар“

од Крсте Петков Мисирков
на современ македонски правопис.
Цел оригинален текст на списанието во .pdf формат.

„Вардар“ е првото списание за наука, литература и политички прашања исцело на македонски јазик со редактор Крсте Мисирков што го печатил во1905 година во Одеса[1]. Излегло во еден единствен број.

Содржина

Видете исто така

Наводи

  1. Мисирков, Крсте (1.9.1905) (на македонски и руски). Вардар (I издание). Одеса.


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.