Второ писмо од апостол Јован

Прво писмо од апостол Јован Второ писмо од апостол Јован
Библија
од [[]]
Трето писмо од апостол Јован


Глава 1Уреди


Авторство и поздравиУреди1Од старешината Јован,
до почитуваната госпоѓа и до нејзините деца[1]. Имам искрена љубов спрема вас, каква што имаат и сите други што ја знаат Божјата вистина, 2онаа вистина што живее во нас и што ќе биде со нас засекогаш.

3Бог Таткото и Неговиот Син, Исус Христос, нека ни бидат благонаклонети, нека ни бидат милостиви и нека ни дадат мир, за да останеме на страната на вистината и да живееме во љубов.

Поттик на меѓусебна љубовУреди4Многу се израдував кога дознав[2] дека некои од вашите деца се на вистинскиот пат и се придржуваат до заповедта што ни беше дадена од Небесниот Татко. 5Сега, драга госпоѓо, јас не ви пишувам некоја нова заповед, туку ве молам да се придржувате кон заповедта што ја имаме уште од почетокот: да се сакаме меѓусебно. 6А љубовта се докажува преку придржување до Божјите заповеди. Заповедта да се сакаме ја слушнавме уште од самиот почеток и до неа треба да се придржуваме.

Предупредување за појавата на измамнициУреди7Многу измамници се појавија на овој свет. Не признаваат дека Исус Христос дојде на овој свет во човечко тело. Секој што зборува така е измамник и антихрист. 8Чувајте се, за да не го загубите она за што се трудевме[3]. Борете се да ја добиете целосната награда! 9Секој што отстапува и не се држи до Христовото учење нема заедништво со Бог. Оној што се држи до Христовото учење има заедништво со Небесниот Татко и со Синот - Христос.

10Ако некој дојде кај вас, и не го носи Христовото учење, немојте да го примате во вашите домови, немојте дури ни добредојде да му посакате. 11Оној што ќе му посака добредојде станува соучесник во неговите зли дела.

ЗаклучокУреди12Имам уште многу да ви кажам, но не сакам тоа да го сторам вака, со перо и мастило, туку се надевам дека ќе дојдам кај вас и сѐ што имам да ви кажам, ќе ви кажам лице в лице. Верувам дека тоа ќе биде обострано задоволство.

13Ве поздравуваат децата на вашата сестра[4], одбрана од Бог.
  1. Или: Ѓдо црквата, избрана од Бог и до нејзините членовиЃ, или: Ѓдо избраната Кирија и нејзините децаЃ.
  2. Или: Ѓсе запознав со некои од вашите деца и дознавЃ.
  3. Според некои ракописи: Ѓза што се трудешеЃ.
  4. Или: Ѓсестринска цркваЃ.