За македонцките работи: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
|забелешки = на стар македонски правопис.
|автор = Крсте Петков Мисирков}}
[[File:Za makedonckite raboti.jpg|thumb|right|200px|Корица на оригиналната книга.]]
 
<small>'''За македонцките работи''' е книга напишана од [[Крсте Петков Мисирков]] и обіавена во Софиіа во 1903 година. Книгата ги претставува погледите на еден од наіголемите македонисти и национални деіци кон македонското прашан'е, националната свест и пред сè кон македонскиот іазик. Во книгата се обработува тематиката за основан'е на стандарден македонски іазик, правопис и азбука.</small>