Венко Андоновски

(Пренасочено од Автор:Венко Андоновски)
Список на автори: А Венко Андоновски
(30 мај 1964)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Венко Андоновски (роден во Куманово, 30 мај 1964 година) е еден од најпопуларните македонски писатели на почетокот од 21. век. Тој е раскажувач, романсиер, драмски автор, поет, есеист, критичар и книжевен теоретичар. Завршил Филолошки факултет во Скопје.

ТворештвоУреди

  • Поезија: Нежното срце на варварот, 1986
  • Раскази: Квартот на лиричарите (1989), Фрески и гротески (1993)
  • Романи: Азбука за непослушните (1994), Папокот на светот (2000), Вештица (2006)
  • Драми: Адска машина (1993), Бунт во домот за старци (1994), Словенскиот ковчег (1998), Кандид во земјата на чудата (2000), Црни куклички (2001)
  • Критика: Матошевите ѕвона (1996), Текстовни процеси (1997), Структура на македонскиот реалистичен роман (1997), Дешифрирања (2000)

ЗабелешкиУреди

Надворешни врскиУреди